Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu

“Unutmayın; Fırat artık Ağrı’dan başlayıp Basra’ya dökülen bir nehrin adı değildir sadece; bayraklaşmış bir mücadelenin Akşehir’den doğup Ege’ye dökülen ismidir. “

1 Ocak 1991 yılında Konya’nın Akşehir ilçesinde dünyaya geldi. Babası Fuat Mahir Çakıroğlu ile annesi Özlem Çakıroğlu’nun tek evladı idi. Hareketli bir çocuktu Fırat. 1996 yılında öğretmen olan annesi Özlem Çakıroğlu’nun Diyarbakır’a tayini üzerine çocukluğunu ve ilkokul yıllarını Diyarbakır’da geçirdi. 

20 Şubat 2015’te Ege Üniversitesi’nde şehit edildiğinde, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisiydi. Aynı fakültede formasyon dersleri alıyordu. Aynı zamanda Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi okul başkanıydı. Bu sebeple okula geldiği ilk günden itibaren, teröristlerce defalarca hedef gösterilmiş, tehtid edilmiş, saldırıya uğramıştı. Buna rağmen, son 3 ayını derslerine daha fazla asılarak geçirdi. Komiser Yardımcılığı olmak için girdiği tüm sınavlardan başarılı olsa da, kolunda bulunan Atatürk dövmesi dolayısı ile polis olamadı. Ancak o zaten akademisyen olmak istiyordu ve bunun için çok çalışıyordu.

Kendisinin yaşadığı zorlukları başkasının da yaşamasını istemiyordu Fırat. Okulda diğer öğrencilerin de rahatça derslerine girebilmeleri için yürüyüşler düzenledi, basın açıklamaları yaptı. İhmallerin ve tehlikelerin defalarca kez altını çizdi. “Bu okulda okuyan, memleketini seven, bu insanlara bu topraklara faydalı olmak isteyenlere karşı bir sorumluluğumuz var.” derdi.

20 Şubat 2015 Cuma günü, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde PKK’nın gençlik örgütü yasadışı YDG-H mensupları ile çıkan olayda ağır yaralandı. Geç gelen ambulans ve polis ekipleri ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Fırat Çakıroğlu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Pınarbaşı Mezarlığı’na defnedilen şehidimizin cenazesine Türkiye’nin dört bir yanından binlerce ülkücü katıldı.

880 gün süren yargılanma döneminden sonra Fırat Çakıroğlu’nun katili terör örgütü üyeliğinden 15 yıl, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Şehadeti üzerine Fırat Çakıroğlu’nun adı, birçok eser, sokak, park, kütüphanelere verilmiştir.




Yorum bırakın